Pomoč ob poplavah v Sloveniji

Kaj se je zgodilo?

04.08. je velik del Slovenije zaradi padavin poplavilo – naravna nesreča, kakršne država še ni doživela. Voda je uničila ceste, mostove, hiše, vrtove, parke in otroška igrišča. Številni prizadeti se borijo za svoj obstoj. 

Najhujše čiščenje so opravili uradni humanitarni delavci, zdaj pa grozi, da bodo vlažne hiše od znotraj splesnile. Zaradi pomanjkanja drugih možnosti ljudje pogosto še vedno živijo v zgornjih nadstropjih uničenih hiš, kar lahko zaradi onesnaženja z blatom, ki stoji v stenah, in plesni, ki se zdaj razvija, močno škoduje zdravju. Slovencem primanjkuje izkušenj in delovne sile za odpravljanje škode, ki so jo povzročile poplave. 

Odločili smo se, da bomo uporabili svoje izkušnje iz poplav v Nemčiji leta 2021 in Slovencem na terenu pomagali kar se da hitro, učinkovito in nebirokratsko. Vsakdo je lahko tam in pomaga.

Prizadeti kraji so

Kaj smo dosegli do zdaj

Teden dni po poplavah smo na eno od najbolj prizadetih območij na severu države (Mežica in Črna) že pripeljali 19-člansko ekipo za pomoč, več vozil in materialni transport, sestavljen iz dveh tovornjakov, polnih blaga za pomoč. 

Tako smo s 94 podarjenimi cisternami IBC in 400 zaboji za vodo v sodelovanju s druzbami za pomoč in vojsko, na kraju samem, s helikopterskim prevozom zagotovili oskrbo s pitno vodo za odrezane vasi.

Uporabljen je bil dodaten material, ki ga humanitarna organizacija na poplavnem območju okoli doline Ahr ni več potrebovala. S tem smo zagotovili, da se bo pomoč ob poplavah v dolini Ahr in okoliških regijah lahko nadaljevala brez omejitev.

Prve dni smo izkoristili tudi za vzpostavitev stikov z več lokalnimi organizacijami in oblastmi, za pridobitev slike o škodi na terenu, za preverjanje potreb po pomoči in delovni sili, za ureditev območja za tabor in tudi za neposredno delo na prvih gradbiščih.  

Zdaj načrtujemo, da bomo v prvih dveh tednih septembra v Slovenijo poslali drugo ekipo za pomoč. Če nas želite podpreti, si tukaj preberite informacije za prostovoljce v Sloveniji in se prijavite!

Kako lahko pomagate

Pomoč na terenu

Najboljši način za podporo lokalnemu prebivalstvu v Sloveniji je, da mu zagotovimo tisto, česar v tednih po poplavah najbolj primanjkuje: delovno silo. 

Podarite svoj prostovoljni čas in pojdite z nami v Slovenijo! Naslednja skupina za pomoč s prostovoljci se bo 01. 09. odpravila na 13-dnevno delovno akcijo v Mežico. Vse, kar potrebujete, da bi bili del nje, lahko izveste na tej strani.

Darujte denarne prispevke

Če ne morete zagotoviti lastne prisotnosti, nas lahko podprete z denarnimi prispevki. Tako bomo lahko financirali delo prostovoljcev na na kraju samem (prevoz, gorivo, hrana) ter delovne materiale (orodje, varnost pri delu, potrošni material).

Pri temImate dve možnosti: preko bančnega nakazila ali pa donirate udobno in enostavno prek Paypala.

Prosimo, da vedno navedete namen vaše donacije: „Pomoč ob poplavah avgust 2023“, da bomo lahko vašo donacijo uporabili neposredno za ta namen.

Znesek donacije:

5000

Neposredno bančno nakazilo

Dachzeltnomaden Hilfsorganisation gemeinnützige GmbH
IBAN:
DE10577615911728585800
BIC: GENODED1BNA

Materialna donacija

Tako kot ob poplavah leta 2021 je potreben material za reševanje hiš in bivalnih prostorov. Da bi lahko pomagali čim hitreje in učinkoviteje, vas prosimo, da nam do 31. avgusta oddate le našteto gradivo. Nato bomo osebno poskrbeli, da bodo vaše donacije prispele tja, kjer so potrebne.

Prosimo, upoštevajte, da materialne dobrine, ki jih boste darovali, ne bo vrnjeni. 

Material

Bodite na tekočem

Če želite biti na tekočem, se lahko pridružite naši skupini WhatsApp.
Svoja vprašanja lahko postavite v skupini WhatsApp ali nam pošljete e-pošto: info@dzn-hilfe.com.

Whatsapp Skupina

Podprite prizadete in nas s svojo donacijo!